Ендодонтия

Кореновото лечение е третиране на зъбната пулпа, когато последната е възпалена, инфектирана или умъртвена. Зъбната пулпа е мека тъкан, която се състои от нерв, кръвоносни съдове и съединителна  тъкан.  Тя е разположена в кухина започваща от коронката на зъба и продължаваща към корените. Някои зъби имат повече от един канал, но всички зъби имат поне един корен и съответно канал.

Какво е ендодонтско лечение?

Кореновото лечение или ендодонтското лечение е коректния термин за процедурата, която третира зъбния нерв. Ендодонтията е специалност в стоматологията, която се занимава със зъбната пулпа и тъканите около кореновия канал на зъба. Кореново лечение може да бъде провеждано както от общопрактикуващ лекар по дентална медицина, така и от специалист ендодонт. Ендодонтът е тясно специализиран лекар по дентална медицина, който е преминал специално обучение в продължение на няколко години насочено конкретно към коренови лечения. Общопрактикуващите лекар по дентална медицина са квалифицирани да провеждат коренови лечения, но те могат да насочват пациентите към специалисти ендодонти, когато има усложнения  при кореново лечение.

При кореновото лечение се отстранява зъбната пулпа като всички канали на зъба и кухината на коронковата пулпата се запълват и запечатват.

ул. "Дойран" 15,

7000 Център Русе, Русе

082873036

Звъннете днес!

Работно време

Пон - Пет: 8:00 - 18:00